Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo
Header bilde

Ølbrygging

Selv i et moderne bryggeri, er det fortsatt mye håndverk i ølbrygging og tappe øl med høy og god kvalitet. Her kan du lese om hvordan vi på Aass bryggeri brygger vårt gode øl.

Hos Aass har vi en stor kjærlighet for øl og stiller strenge krav til kvalitet. I bryggeprosessen omdanner vi vann, malt, humle og gjær til øl. Et fortrinn med å være et norskeid bryggeri, som fortsatt står støtt på lokasjonen det ble etablert, er at vi kan garantere at våre produkter er brygget og tappet i Norge. Vi jobber hver dag for at vår erfaring og glede for øl og drikke skal kjennes på smaken. Her er ølbrygging-stegene vi går igjennom for å brygge vårt kvalitetsøl.

Steg 1: Male malt

Malt er korn som er fuktet til det nesten begynner spireprosessen, for deretter å tørkes. Første trinn i bryggeprosessen er at vi kjører meltet gjennom en mølle som kverner maltet for å lettere løse opp maltet i vann slik at vi får utnyttet maltet maksimalt. Her blander vi også ulike maltsorter som utgjør bryggets resept. Ulike maltsorter gir brygget ulik smak.

bilde

STEG 2: MESKING

Malt og vann varmes opp i en trinnvis prosess for å få ut en riktig kombinasjon av sukkerstoffer, stivelse og proteiner som gir ølet smak og gjæren næring senere i bryggeprosessen. Vesken kalles nå en vørter. Blandingen av malt og vørter flyttes til et silkar. Vørteren klarnes ved å sile den i flere omganger gjennom skallet som er igjen etter maltet, kalt masken. Når vørteren er tilstrekkelig klarnet i silkaret, flyttes vørteren videre til vørterpannen, mens masken skrus ut fra silkaret til en masksilo. Den svært fiberrike masken kommer lokale bønder og henter og den benyttes som fôr til storfe.

bilde

Steg 3: Vørterkoking

Vørteren kokes i vørterpannen i ca. en time. Ulike humlesorter tilsettes ved ulike tidspunkt under kokingen. Tidspunktet og mengde tilsetning bestemmer smaksbildet og spesielt bitterheten til ølet. Etter kokingen flyttes vørteren til gjæringstanker via en vørterkjøler som senker vørterens temperatur under 20 grader. Varmen benyttes til å meske inn neste brygg. I vørterpannen blir det igjen en «kake» med maltrester og humle. Denne inneholder så mye bitterstoffer at den ikke egner seg som dyrefôr.

bilde

Steg 4: Gjæring

Det finnes tre typer gjæreprosesser. Undergjæret, overgjæret og spontangjæret. Undergjæring er den vanligste metoden. Ølet tilsettes gjær og gjæres ut ved 8-12 grader i 10 til 12 dager. Deretter legges ølet på lagringstanker i tilsvarende periode med temperaturer ned mot 0 grader for å klarne og modnes. På grunn av denne lagringen kalles undergjærede sorter gjerne for lager. Ved overgjæring gjæres ølet ved 18-22 grader den første perioden. Dette ølet kalles gjerne ale. Alkoholfrie varianter gjæres og lagres betydelig kortere. Vørterøl tilsettes aldri gjær og er helt alkoholfritt.

bilde

Steg 5:Filtrering og pasteurisering

Når ølet har oppnådd riktig smak i lagringen, filtreres ølet for å oppnå et klarere øl og pasteuriseres for å hindre uønskede bakterier som kan forringe ølets kvalitet. Alkoholfrie produkter pasteuriseres i emballasje også etter at produktet er tappet, som en sikkerhet.

bilde

Steg 6: Pakking og utkjøring

Når ølet er tappet, pakkes det ferdig på paller og hentes av grossister som splitter paller, sampakker med andre varer og kjører det videre til utsalgssteder og serveringssteder.

bilde