Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo
Header bilde

Hvordan smake på øl

Det er mange typer Aass øl å velge mellom. Når du skal smake deg frem til din favoritt, snakker vi ofte om at du bør følge de 7 s’ene.

I en god øl kan det finnes mellom 600 – 800 smakskomponenter. For å kjenne på smakskomponentene er det viktig at ølet er riktig temperert. I tillegg bør du følge reglen om å skjenke, se, slynge, snuse, smake, svelge og skåle for å få de beste forutsetningene for selve smaksopplevelsen.

Skjenke

Hvordan du heller øl i glasset avgjør ølets og skumkronens utseende. Samtidig frigjøres aromaene. Hold glasset i 20-45 grader og skjenk ølet jevnt og rolig mot bunnen av glasset. Styrtes ølet i glasset kan du miste noe av aromaen og kullsyren. Når det har dannet seg en passende mengde med skum, kan ølet helles videre langs siden.

Se

Med øynene får du den første opplevelsen av ølet. Når du holder ølet opp mot lyset, kan du vurdere farge, klarhet, skum og livlighet.

Slynge

Ved å slynge ølet i glasset, frigis aromaer. Øl har mellom 600-800 forskjellige smakskomponenter som da kommer til sin rett. I tillegg vurderes ølets skum.

bilde

Snuse

Ved å lukte på ølet, kjenner du de forskjellige duftene av humle, krydder, blomster, nøtter, etc. For å nøytralisere og nullstille nesen din igjen, Kan du lukte på håndens overside.

Smake

For å kjenne de forskjellige smakskomponentene i ølet, smaker du på ølet og lar det rulle i munnen. Sødme kjenner du lengst fremme på tungen, salt og syrlighet ligger lengre bak på siden av tungen og bakover mot svelget. Bitterhet oppfattes oppe i ganen og langt bak i munnen og i svelget. Kullsyre gir følelsen av friskhet og oppleves som perling i munnen.

Svelge

Ved ølsmaking er det viktig å svelge for å få hele smaksbildet. Bitterheten sitter langt bak og i svelget.

Skål

Øl er en sosial og inkluderende drikk som smaker best i godt selskap. Så husk å skåle mye og dele gode stunder med de som er rundt deg.

Går du gjennom disse stegene, er vi sikre på at du får en god smaksopplevelse.