Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo
Aass forsidebilde

Hvorfor er det alkohol i alkoholfritt øl?

Hva sier forskriftet?

I forskriftet som definerer hva som er en alkoholholdig drikk, defineres dette som drikk på inntil 0,7 % vol. alkohol. Grunnlaget for denne grensen da forskriftet ble utarbeidet var at grensen skulle gå ved det "normale husholdningsproduktet" som inneholdt mest alkohol. Kefir inneholder mellom 0,5-0,7 % vol. alkohol og ble førende for hvordan lovteksten definerte grenseskillet. Flere husholdningsprodukter inneholder veldig små mengder alkohol som f. eks. juice og brus, men da i så øresmå mengder at det ikke på noen måte kan føre til skade eller avhengighet.

I EU er definisjonen satt til 0,5 % vol. alkohol. Rundt 90 % av alkoholfritt øl omsatt i Norge, inkludert Aass UTEN produktene, inneholder mellom 0,4 og 0,6 % vol. alkohol.

Definisjoner av alkoholholdige drikker i lovtekst

bilde

Hva med gravide og bilkjøring?

Alkoholfritt øl er et godt alternativ selv om man skulle være gravid. Alkoholnivået er så lavt at det er definert som helt trygt å drikke. 

Vinmonopolet om alkoholfrie produkter og graviditet

Promillegrensen for bilkjøring i Norge er 0,2. Vi har forespurt Rikshospitalet ved avdeling Rettsmedisinske fag om eksempler på hvilke promiller som forventes ved inntak av ulike mengder alkoholfritt øl:

"Eks 1. Inntak av 1 liter øl med 0,7 volum% alkohol: Maksimal promille på 0,11 hos mann på 70 kg og 0,18 promille hos kvinne på 50 kg

Eks 2. Inntak av 1 liter øl med 0,5 volum% alkohol: Maksimal promille på 0,08 hos mann på 70 kg og 0,13 promille hos kvinne på 50 kg

Det bemerkes at dette er overestimerte verdier da det krever inntak på styrten og uten av noe forbrenning rekker å finne sted, reelle verdier vil være lavere, og i de fleste reelle tilfeller vil ikke målbar promille oppnås ved de angitte inntakene. Det kan derfor konkluderes med at maksimal promille ved inntak av 1 liter øl ikke kan overskride 0,2 promille hos normale voksne."

Overlege Gurdun Høiseth (18. november 2019)

 

bilde

Hvordan brygges alkoholfritt øl?

Alkoholfritt øl brygges tilnærmet på samme måte som alkoholholdig øl. Prinsippet er at smak, aroma, farge og skum utvikles før alkoholen under gjæring. Vi må likevel gjøre noen tilpasninger. Alkoholfritt øl brygges med opp mot fire ganger så mye humle som annet øl. Det er fordi gjæren ikke omdanner så mye av sødmen fra brygging til alkohol og derfor gir kraftigere vørtersødme. For å kompensere for dette, så tilsettes mer humle under vørterkoking slik at man får en frisk bitterhet i det alkoholfrie ølet.

Aass UTEN produkter ølet gjæres normalt ikke mer enn et døgn. Deretter tappes gjæren ut og temperaturen senkes slik at gjæren blir inaktiv. I tillegg må ølet lagres noen dager, men alkoholfritt øl tar normalt kun om lag en uke fra brygging, til ølet er klart til å tappes. For annet øl varierer denne tiden fra 4 uker og opp til et halvt år, for de sterkeste ølsortene. På grunn av den korte gjæringen tilsettes noe CO2 før tapping for å gi et fyldig skum.

Aass UTEN