Globe icon

EN

#PLACEHOLDER Aass logo

Når vi kombinerer øl og mat, er målet å skape balanse mellom ølet og maten. Som tilbehør er øl ofte et bedre alternativ, fordi ølet virker leskende og ikke er så dominerende på smak. Det gir maten rom for utfoldelse, og ølet støtter og bekrefter maten fremfor å slåss om ganens oppmerksomhet. Alkoholstyrken er moderat og sørger i tillegg for at smaksløkene er intakte når man nærmer seg slutten av måltidet også.

Å sette øl til mat er en egen vitenskap, der målet er å skape balanse mellom ølet og maten. For å få til dette på en god måte, er det noen generelle grunnprinsipper du kan følge.

Hovedprinsippet

Det er den totale smaken på retten som styrer hvilken ølsort som passer, ikke en enkel komponent. Kjøtt som blir servert sterkt krydret uten saus, passer til et annet øl enn samme kjøtt som blir servert med mild krydring og med en mild saus. Spiser du reker slik de er, kan en hveteøl passe meget godt, men tilfører du rekene chili og sterke krydder, passer en IPA bedre.

Tenk smak, ikke rett

Når du skal velge øl, handler det derfor i stor grad om hva du ønsker å fremheve og forsterke av smaker i en rett. Av den grunn deler vi ikke vår anbefaling opp i spesifikke retter, men anbefaler følgende grunnprinsipper, slik at du får den opplevelsen som passer best for deg.

  • Lette og milde smaker: Øl som er fruktige, runde og milde, som f.eks. Blanc/hveteøl og Ankerpils
  • Salte, krydrede og sterke smaker: Øl med tydelig bitterhet som f.eks. Pilsner og IPA
  • Kraftige og tunge smaker: Øl som er smaksrike og sødmefulle som f.eks. Bayer, Bock og Juleøl
  • Noen øltyper som f.eks. Classic, er øl som passer til flere smaksretninger, siden ølet har en god balanse mellom sødme og bitterhet.

På baksiden av våre ølbokser finner du vår anbefaling til hvilke smaker ølet passer til. 

bilde

Hvorfor velge øl til maten?

  • Øl inneholder bitterstoffer, som rensker opp i munnen og forfrisker ganen når maten er fet.
  • Spesielt gjelder dette fettholdig kjøtt.
  • Humlebitterheten opererer som rødvinens tanniner.
  • En del øl, spesielt hveteøl, har en fin syre som rensker opp for vegetabilsk fett slik som syren i hvitvin gjør.
  • Kontrasterende smaker mellom mat og drikke fungerer ofte svært godt når drikken er øl. Kombinasjonen østers og Stout er et eksempel på dette.
  • Ost og øl fungerer veldig bra sammen!
Kortbilde

Hvordan smake på øl?

Les mer
Kortbilde

Smaksforskjeller på øl

Les mer
Kortbilde

Øl til mat

Les mer
Kortbilde

Velge riktig glass

Les mer
Kortbilde

Temperatur på øl

Les mer