Hopp til innhold

Ølpleie

Øl er en ferskvare og bør behandles deretter for at man skal få et optimalt utbytte av produktet.

Lagring av øl

Øl bør lagres mørkt og kjellerkaldt. Lys kan forringe smak og fargen til ølet. Kjellerkaldt vil si temperatur på rundt 6 grader omtrent som ferskvarer i en dagligvarebutikk. Øl som har gått ut på dato kan bli oksydert og uklart men er ikke farlig å drikke. Sterkt øl kan med riktig lagring holde i mange år.

Skjenking av øl

Hold glasset i 20-45 graders vinkel og skjenk ølet rolig mot bunnen av glasset. Styrtes ølet i glasset kan vi miste noe av aromaen og kullsyren. Når det har dannet seg en passende mengde skum, kan ølet helles videre langs siden.

Temperering av øl

Akkurat som vin bør øl tempereres. Man kan bruke følgende tommelfingerregler:

– Lyst svakøl: 6-8 grader

– Mørkt svakøl: 10-12 grader

– Lyst sterkøl: 8-10 grader

– Mørkt sterkøl: 15 grader

Riktig temperering fører til mer aroma i ølet.

Glass

Ølglass bør vaskes for hånd i varmt vann med oppvaskbørste kun for glass. Glassene bør ikke vaskes sammen med annen oppvask. Det er viktig at ølglass får være ølglass og at det ikke brukes til melkeprodukter. Da vil glassene få en tynn hinne på innsiden som hindrer ølet å få det riktige skummet og ølet fremstår som flatt.

Bruk et glass som passer til øltypen. Lyst øl serveres gjerne i høye glass, mens mørkt øl serveres gjerne i lave glass med større klokke. Ølets aroma fanges best hvis glasset snevres inn i toppen av glasset. Øltyper med mye aroma kan med fordel drikkes av glass med større åpning.

Personvern og cookies