Hopp til innhold

Bryggeprosessen

 

Bryggeprosessen omdanner vann, malt, humle og gjær til øl. De fleste øl produsert i Norge inneholder kun disse ingrediensene som baserer seg på renhetsloven som ble avviklet i 1994.

Steg 1: Lage malt

Kornet, som regel bygg eller hvete, fuktes for å få kornet til å begynne å spire. Spiringen stanses ved at malten varmes opp. Deretter tørkes maltet. Det finnes ulike typer malt som gir forskjellig smak på ølet.

PilsnermaltHvetesjokolademalt

Steg 2: Mesking

Maltet blandes med vann i et meskekar. Maltet og vannet blir varmet opp etter et tidsskjema som omdanner malten til næringsstoffer. Deretter siles de faste stoffene fra. Det fraskilte maltet går videre til dyrefor hos lokale bønder.

Steg 3: Vørterkoking

Det som kommer fra meskekaret kalles vørter. Dette føres over i en vørterpanne hvor vørteren kokes ved damp. Under kokingen tilsettes humle for å gi ølet aroma og bitterhet. Ulike sorter humle gir ulik aroma. Etter kokingen siles humlen vekk.

 Humle naturell

Steg 4: Gjæring

Det finnes tre typer gjæreprosesser. Undergjæret, overgjæret og spontangjæret. Undergjæring er den vanligste metoden. Ølet tilsettes gjær og gjæres ut ved 8-12 grader i 10 til 12 dager. Deretter legges ølet på lagringstanker i tilsvarende periode med temperaturer ned mot 0 grader. På grunn av denne lagringen kalles undergjærede sorter gjerne for lager. Ved overgjæring gjæres ølet ved 18-22 grader den første perioden. Dette ølet kalles gjerne ale.

Steg 5: Filtrering og pasteurisering

Når ølet har oppnådd riktig smak i lagringen filtreres ølet for å oppnå klarere farge og pasteuriseres for å hindre microbiologisk vekst. Deretter tappes det opp på flasker eller boks. Alkoholfrie produkter pasteuriseres også etter at produktet er tappet som en sikkerhet.

Steg 6: Pakking og utkjøring

Ølet pakkes ferdig på paller og kjøres til utsalgsstedet.

Personvern og cookies