Hopp til innhold

Høna og Vogna

Vitale mål på ølhøna: Maks væskevolum 603 liter. Vekt 234,7 kilo, lengde 2,98 meter og bredde 1,24. Høyde ved hode 1,79 og høyde ved stjerten 1,62.

 

Verdens største Ølhøne

Øl har alltid vært en folkelig drikk. I bygdemiljøer på 1700- og 1800-tallet har det blitt brukt ølfugler som drikkekar fra boller og kar laget av stein, leire, metall og tre. Denne treskjærte ølhøna er laget for Aass Bryggeri av den lokale kunstneren Tor Nyhus. Den har vært med på flere festivaler og messer, og er blitt TV-kjendis gjennom Norge Rundt. Ølhøna er den største i hele verden og er dermed notert i Guinness Rekordbok.

Original Ølvogn fra Aass Bryggeri

Dette er en originalvogn som ble brukt til å frakte øl med hester før i tiden. Slike vogner ble brukt frem til 1953, da man leverte øl direkte til forbruker. Man kan sammenligne disse vognene med nåtidens isbiler. Vognene ble til og med dratt på vinteren. Meier ble satt på vognene for at hestene kunne frakte ølet trygt over snøen. I 1953 ble det for første gang brukt lastebiler for å transportere øl, og det ble færre og færre vogner med årene. 

Personvern og cookies